Förändring/Ombyggnad

Du funderar på att göra en förändring i din lägenhet eller på din uteplats. Innan du sätter igång - läs på nedan...

Utemiljön

Spontant tycker många att marken direkt utanför bostadsrätten i markplan per automatik tillhör just den lägenheten eller radhuset. Men marken och uteplatserna på båda sidor om din lägenhet tillhör föreningen och medlemmen har med andra ord nyttjanderätt på området.

Detta innebär i praktiken att man som medlem har rätt att nyttja marken som sin egen, men tillkommer ett ansvar att ta hand om den säkerställa att den är i gott skick, eftersom marken är föreningens. Gräsmattan skall vattnas och buskarna skall ogräsrensas och klippas. Om buskar dör, så skall dessa ersättas med samma typ av buskar.

Vissa förändringar/ombyggnationer får du göra utan att söka lov hos styrelsen:

  • Man får bygga ut/fram sin altan med tre plankor
  • Man får köpa och sätta upp markis. Den godkända färgen är grå, se de markiser som sitter uppe idag. Markisen skall sättas upp av yrkesman med garanti på arbetet. Markis och arbete bekostas av hushållet.
  • Bor man längst ytterlängorna så får man sätta upp ett Gunnebostaket mellan sig och grannen för att skydda grannar från lösspringande husdjur eller om man bara vill ha en mer avgränsad tomt. Det godkända staketet skall vara svart och max 80 cm högt. Staket och arbete bekostas av hushållet.

Utöver dessa exempel så kan ni utgå ifrån att ni inte får göra några förändringar som påverkar varken mark eller byggnad utan att söka tillstånd. Även om tillstånd ges får det anses att medlem får finna sig i att på egen bekostnad ta bort det som anlagts om det krävs för husets underhåll. En medlem som vill anlägga en altan eller bygga en spalje bör ansöka om tillstånd hos styrelsen och då visa, med ritningar, vad det är man önskar göra och på vilket sätt. Sedan är det styrelsen som beslutar och lämnar eventuella riktlinjer. Tillstånd från dina närmaste grannar kan också behövas, se till att få det skriftligen. I vissa fall behövs även bygglov, och det är medlemmen själv som ansvarar för att söka ett sådant om det skulle krävas.
Om lägenhetsinnehavaren har tillbyggt, ombyggt eller förändrat uteplatsen utan skriftligt tillstånd kan styrelsen besluta att boende blir skyldig att på egen bekostnad återställa uteplatsen till ursprungsskick. Vid flyttning ska ytan återställas i ursprungligt skick.

Under vissa förutsättningar, tex runt hörn, finns ytterligare regelverk att ta hänsyn till. Haninge kommun har regelverk kring vad som krävs i hörn när det gäller "sikttriangeln". Detta innebär att man skall kunna se varandra runt ett hörn för att undvika olyckor, tyvärr är det oftast barn som drabbas värst, då de inte syns bakom en hög häck eller staket.
God sikt för trafiksäkerhet skall därför alltid tillgodoses. Du ska se till att mur, plank, staket, häck, buskar eller annat siktskymmande föremål inte är högre än 80 cm över gatan i en sikttriangel som sträcker sig minst 10 meter åt vardera hållet. I hörn finns alltså krav på att staket skall ha en viss genomsynlighet liksom enbart får vara 80 cm höga. Det är av just denna anledning som hörntomter har ett lägre staket än vad andra tomter kan ha. Detta gäller även om din hörntomt ligger vid gång- eller cykelväg.
Om någon råkar ut för en olycka på grund av att sikttriangeln inte är uppfylld, kan du som fastighetsägare bli skadeståndsskyldig.

Innemiljön

Förändringar inomhus som du får göra som medlem utan att be om lov först

  • Man får t.ex. tapetsera/måla om och byta vitvaror.

Eftersom vi har haft problem med vattenskador gäller det att vara försiktig när man borrar i väggar och tak. 

Vi rekommenderar en regeldetektor som kan upptäcka reglar, rör och elledningar. 
Vi vet inte hur vattenledningarna ligger, då de inte verkar följa ritningarna, så fall av vattenskada har tyvärr uppkommit, både i etapp 1 och 2.

Det är alltid bra att ha koll på var er huvudkran sitter ifall något liknande inträffar, så vattnet kan stängas av fortast möjligt.

Förändringar som kräver godkännande från styrelesen

Vill ni göra förändringar i lägenheten (tex riva en del av en vägg) eller på er fram eller baksida, alltifrån att plantera träd till att bygga ut altan, så behöver ni skicka in en förfrågan till styrelsen med information om vad ni vill göra, hur det kommer att utföras och med eventuella ritningar så tar styrelsen hela föreningen i beaktande och fattar beslut. Styrelsen behandlar alla ärenden inkomna till mailadressen på de månadsvisa styrelsemötena och alla beslut som fattas, fattas med hållbarhet, juridik och förordningar, ekonomi, estetik, enhetlighet och marknadsvärde i åtanke. 

Vid till/ombyggnad - ansök med nedan blankett: