Påminnelse - kolla era brandvarnare

Styrelsen påminner alla medlemmar att göra en runda och kontrollera att man har fungerande brandvarnare i huset. Läs mer...

Lagen om skydd mot olyckor är den lag som reglerar brandskyddsfrågor och ansvaret för brandskyddet ligger både på den som äger byggnaden, det vill säga fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen, och på de boende. I lagen står: ”Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar skall i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand.”

Detta innebär i praktiken att föreningen behöver se till att medlemmarna har fungerande brandvarnare hemma. 

  • Kontrollera att du har brandvarnare på varje våning
  • Kontrollera att de fungerar ofta, flera gånger om året
  • Byt batterier varje år

 

Om det börjar brinna ska du utrymma rummet där det brinner och stänga dörren. Då stänger du både in röken och begränsar tillgången till syre vilket hindrar brandens tillväxt. Sätt dig själv och andra i säkerhet! Sedan kan du försöka att släcka branden om det är möjligt. Larma sedan räddningstjänsten genom att slå 112. Tala om vad som hänt, varifrån du ringer och vem du är. 

En bra ramsa för att komma ihåg är: 

Rädda = Rädda dig själv och de som är i fara. 

Varna = Varna alla som hotas av branden. 

Larma = Larma 112. 

Släck = Släck branden om du tror att du klarar det. 

 

När du ringer 112 kopplas ditt samtal till länets SOS-central. Oavsett vilken telefon du ringer ifrån, slår du alltid 112 utan riktnummer. Det gäller även när du ringer från en mobiltelefon.