Tips och rekommendationer - vård av trall/altan

En vanligt förekommande fråga är hur man bäst behandlar en trätrall eller altan, är det med såpa eller olja? Styrelsen rekommenderar såpa till vårt tryckimpregnerade virke. Därmed får vi också ett enhetligt intryck av altanerna i området. 

Såpa gör att träet inte drar till sig lika mycket pollen och smuts som olja och får en mjukare och varmare yta. Olja bildar en film när den läggs på altanen och det tar inte lång tid innan trät blir väldigt mörkt och till slut helt svart.
Med tryckimpregnerat virke, är det bästa att inte göra mycket alls, annat än att behålla altanen som den är och varje år tvätta med lite fetare träsåpa. På det här sättet kommer ditt trädäck gråna naturligt och det finns dessutom andra fördelar. Träet torkar inte, spricker i regel inte vidare mycket och det blir en go yta att gå på. Det är också en hyggligt billig och förhållandevis enkel behandling som bara behöver göras en gång om året. 

Dessvärre fungerar det inte vidare bra att byta från olja till såpa. Har altanen en gång blivit inoljad kommer det alltid finnas kvar gamla oljerester i träet, då får man slipa den och sedan såpa den.

 

TÄNK PÅ ATT TVÄTTA ALTANEN INNAN BEHANDLING (Obs! Var försiktig med högtryckstvätt, kan bildas mycket flisor i trät)

Innan du behandlar din altan är det viktigt att den är ren.
Det finns olika terrasstvättare till högtryckstvätt, men är trycket för högt kan det slå sönder trät – så var försiktig!

En vanlig tralltvätt för hand är ett bra alternativ. Det går även att använda såpa som rengöring först, men då är det viktigt att späda ut mycket mer med vatten och sedan skölja bort med vattenslangen.

1. Skura av med borste och eventuellt såpa som är ordentligt utspädd.

2. Skölj av med vattenslang

3. Låt torka 

4. Dags för såpan. Såpan som används för behandling, ska spädas ut men fortfarande vara ganska koncentrerad. Sedan är det bara att moppa altanen med såpblandningen, som inte ska spolas bort, utan bara låta torkas. 

Allt detta kan du göra på en dag då allt torkar snabbt. Sedan är det bara att ställa ut möblerna igen.